ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΙΦΩΝΙΟΥ, ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΙΦΩΝΙΟΥ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΙΦΩΝΙΟΥ, ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΙΦΩΝΙΟΥ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΙΦΩΝΙΟΥ: Το σιφώνι είναι ένα υδραυλικό στοιχείο που συνδέει τη ρίψη νερού από οποιοδήποτε σημείο του χώρου μας που μπορεί να γίνει αυτό, με τους αγωγούς της αποχέτευσης. Με λίγα λόγια είναι η πύλη που μας συνδέει με την αποχέτευση μας. Προκειμένου να μην χρειαστούμε ποτέ απόφραξη σιφωνιού πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες και να παρατηρούμε τα σημάδια κακής λειτουργίας του.

Στο παρακάτω κείμενο θα αναλύσουμε για όλα τα πιθανά σημεία που χρειαζόμαστε το ξεβούλωμα του σιφωνιού. Επίσης θα δούμε τις αιτίες που καταλήγουμε με βουλωμένο σιφώνι, πως μπορείτε μόνοι σας να το αντιμετωπίσετε. Πότε να καλέσετε τους επαγγελματίες στις αποφράξεις για να λυθεί το πρόβλημα. Τέλος θα δούμε που και πως κυμαίνονται οι τιμές.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΙΦΩΝΙΟΥ
ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΙΦΩΝΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΙΦΩΝΙΟΥ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΙΦΩΝΙΟΥ ΕΙΔΗ, ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ: Όπως αναφέραμε τα σιφώνια ενώνουν το εξωτερικό περιβάλλον που υπάρχει ροή νερού με τις σωλήνες της αποχέτευσης. Έχουμε σιφώνια νεροχύτη ή νιπτήρα, σιφώνι δαπέδου μπάνιου και σιφώνι μπαλκονιού. Σε όλα τα αυτά τα σημεία η άρτια λειτουργεία τους είναι πολύ σημαντική. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως βουλώνουν;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που βουλώνει το σιφώνι μας. Μια αιτία είναι η παλαιότητα καθώς με τον χρόνο και την καθημερινή χρήση η αποχέτευση μας αναπτύσσει σοβαρές παθογένειες. Ένα αντίκτυπο σε αυτό είναι και η κακή λειτουργία (αποστράγγιση) του σιφωνιού. Σημαντικό ρόλο στη φθορά του παίζει και το υλικό κατασκευής, άλλα σιφώνια είναι inox, άλλα από συνθετικό πλαστικό και τα πολύ παλαιά μπορεί να είναι από μόλυβδο.

Τα παλαιότερα σιφόνια που είναι από μόλυβδο, με τη πάροδο των ετών, λόγω της κακής ποιότητας αλλά και με την συχνή αλλαγή θερμοκρασίας του νερού (ζεστό-κρύο) παραμορφώνονται. Αυτό έχει ως συνέπεια το βούλωμα και κάποιες φορές και διαρροή τους.

Η κυριότερη αιτία που χρειαζόμαστε συχνά απόφραξη του σιφωνιού είναι η χρήση τους από εμάς. Στο σιφώνι του νιπτήρα μπάνιου οι τρίχες, το σαπούνι, η οδοντόκρεμα, νήμα για τα δόντια και άλλα προϊόντα καλλωπισμού που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Η συσσώρευση αυτών των υλικών πάντα είναι ο λόγος για το φράξιμο.

Ξεβούλωμα του σιφωνιού του νεροχύτη μπορεί να χρειαστούμε λόγο ρίψης τροφής πριν το πλύσιμο των πιάτων. Τροφές όπως κομμάτια από λαχανικά, αμυλούχα φαγώσιμα όπως οι πατάτες και λίπη. Οι φυτικές ίνες όταν μουλιάζουν δημιουργούν ένα ανθεκτικό και επικίνδυνο υπόστρωμα στο σιφώνι. Τα λίπη επίσης δημιουργούν ένα κολλώδες τοίχωμα που συγκρατεί και άλλα σκουπιδάκια με τον καιρό, ενώ η υφή του σκληραίνει.

Το σιφώνι δαπέδου μπάνιου μπορεί να βουλώσει κυρίως από τρίχες και σαπουνάδα.

Τέλος το σιφώνι του μπαλκονιού μπορεί να βουλώσει από τη σκόνη, φύλλα, περιττώματα πουλιών και σκουπιδάκια.

Σε όλα τα πιθανά προβλήματα μπορεί να συνεισφέρει και η χρήση χημικών που φθείρει το σιφώνι καθώς και τα λάθη σε προσπάθεια απόφραξης στο παρελθόν.

Ποια συμπτώματα δείχνουν πως θέλετε απόφραξη του σιφωνιού

Οι κυριότερες ενδείξεις που μας προειδοποιούν για ένα πιθανό πρόβλημα είναι:

  • Η κακή αποστράγγιση του νερού. Όταν το σιφώνι έχει βουλώσει η ροή του νερού είναι προβληματική και η στάθμη των υδάτων είναι  υψηλή.
  • Δυσάρεστες μυρωδιές από την αποχέτευση. Το φραγμένο σιφώνι συγκρατεί οργανικές και ανόργανες ύλες. Με τον καιρό σαπίζουν και προκαλούν άσχημες οσμές.
  • Ύποπτοι θόρυβοι κατά την απορρόφησή του νερού. Αν κατά την αποστράγγιση ακούτε ήχους άγνωστους που δείχνουν προβληματική ροή είναι μάλλον μια ένδειξη πως το σιφώνι σας έχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρατηρούμε τη κατάσταση του κάθε σιφωνιού της αποχέτευσης πριν το πρόβλημα διογκωθεί και το φράξιμο γίνει πιο επίπονο. Εσείς προληπτικά μπορείτε περιοδικά να αδειάζετε ζεστό νερό στο στόμιο του σιφωνιού και να το διατηρείτε σε μια ικανοποιητική κατάσταση. Επίσης να βάλετε ένα προστατευτικό στο σιφώνι για να κρατάει τροφές, τρίχες και σκουπίδια.

6 εύκολοι τρόποι για το ξεβούλωμα του σιφωνιού

Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να επιτύχετε μόνοι σας την απόφραξη του σιφωνιού, εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά. Οι παρακάτω τρόποι είναι οικολογικοί με υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Το βασικότερο είναι πως δεν χρησιμοποιείται ισχυρά χημικά του εμπορίου που μπορεί να τραυματίσουν τις σωλήνες της αποχέτευσης σας.

Αν δοκιμάσετε όλες τις προτεινόμενες μεθόδους για το ξεβούλωμα της αποχέτευσης χωρίς αποτέλεσμα μάλλον χρειάζεστε τις υπηρεσίες εξειδικευμένων τεχνικών. Η εμπειρία και ο κατάλληλος επαγγελματικός εξοπλισμός θα θα κάνει τη διαφορά επιλύοντας άμεσα το πρόβλημα. Η εταιρεία Αποφράξεις Πειραιάς συνδράμει άμεσα στο πρόβλημα σας με τις πιο αξιόπιστες και άμεσες λύσεις.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΙΦΩΝΙΟΥ - ΤΡΟΠΟΙ
ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΣΙΦΩΝΙΟΥ – ΤΡΟΠΟΙ

Ένας εύκολος τρόπος για το ξεβούλωμα του σιφωνιού είναι να ρίξετε αρχικά ένα φλιτζάνι σόδα στο στόμιο. Μετά από 5 λεπτά ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι και καλύψτε το σιφώνι με ένα βρεγμένο πανάκι. Δώστε δέκα λεπτά στο μείγμα να αφρίσει και να ενεργοποιηθούν οι ήπιες διαβρωτικές του ικανότητες. Έπειτα βγάλτε το πανάκι και αδειάστε 2 λίτρα ζεστό νερό για να παρασύρει τα υπολείμματα που έχουν ήδη μαλακώσει.

Χρησιμοποιείστε λίγο σύρμα η μια κρεμάστρα για την απόφραξη του σιφωνιού.  Ισιώστε το συρμάτινο της κρεμάστρας και λυγίστε την άκρη για να δημιουργηθεί ένα άγκιστρο (γάντζος). Προωθήστε το σύρμα μέσα από το στόμιο και τραβήξτε προσεκτικά τρίχες ή σκουπιδάκια που εμποδίζουν την φυσική ροή των υδάτων. Στο τέλος ρίξτε άφθονο νερό να τραβήξει τυχόν υπολείμματα.

Αδειάστε 1/2 φλιτζάνι αλάτι στο σιφώνι και μετά από 10 λεπτά 1/2 φλιτζάνι ξύδι. Η ποσότητα του αλατιού μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα το πόσο μεγάλο βούλωμα έχει το σιφώνι σας. Μετά από περίπου 20 λεπτά αδειάστε 2-3 λίτρα ζεστού νερού για τα υπολείμματα που έχουν ήδη μαλακώσει. Στη περίπτωση που αναδύονται δυσάρεστες οσμές από τα οργανικά λύματα που έχουν μαλακώσει μπορείτε να αδειάσετε και μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού. Εναλλακτικά μπορείτε εξαρχής να δημιουργήσετε ένα μείγμα και με τα 3 υλικά και να περιμένετε περίπου 20-30 λεπτά και έπειτα να αδειάσετε το ζεστό νερό.

Το μόνο που χρειάζεστε σε αυτή τη περίπτωση είναι λίγο απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για το σιφώνι του νεροχύτη της κουζίνας. Ο λόγος γιατί το σαπούνι θα καθαρίσει όλα τα συσσωρευμένα έλαια και λίπη που έχουν κολλήσει στο σιφώνι και στους σωλήνες. Βράζετε το νερό ρίχνετε λίγο σαπούνι για τα πιάτα και αδειάζετε σιγά σιγά στο στόμιο του σιφωνιού. Μετά από λίγο αδειάστε πάλι ζεστό νερό χωρίς σαπούνι για να καθαρίσει καλά τα λίπη.

Ένα πολύ καλό μείγμα καθαρισμού που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας είναι με οξυζενέ και σόδα. Αδειάστε σε ένα φλιτζάνι μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και το υπόλοιπο γεμίστε το με οξυζενέ. Αδειάστε το στο στόμιο του σιφωνιού και περιμένετε για 10 με 15 λεπτά. Θα δείτε πως το μείγμα να αρχίζει να αφρίζει. Μετά αδειάστε ζεστό νερό και είσαστε έτοιμοι.

Ο καθαρισμός του σωλήνα είναι ένας πιο δύσκολος και αποτελεσματικός τρόπος. Τοποθετήστε έναν κουβά κάτω από το νεροχύτη ή νιπτήρα. Με ένα κλειδί χαλαρώστε τα παξιμάδια και αφαιρέστε τον σωλήνα. Θα δείτε νερό να τρέχει στον κουβά. Από κάτω μπορείτε να καθαρίσετε ότι υπολείμματα από τρίχες και σκουπίδια βρείτε. Τοποθετήστε πάλι τον σωλήνα όπως ήταν πριν. Ρίξτε έπειτα και 1-2 λίτρα ζεστού νερού.

Scroll to Top